Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hedendaagse ontwerpers werken steeds vaker met levende organismen en levende materialen, met veelal nog onbekende toepassingen. Biotopia toont deze opmerkelijke rol van de ontwerper, die zich als onderzoeker en maker profileert en alternatieven aandraagt die direct voortvloeien uit een directe samenwerking met natuurlijke systemen.

Dit is een nieuw ontwerp-paradigma, geïnspireerd door de landbouw en gericht op het cultiveren van materialen en producten. Biotopia duikt in de laatste ontwikkelingen: van gen-manipulatie, waarmee direct aan de bron van het leven – en de natuur – wordt gesleuteld tot nieuwe toepassingen van natuurlijke processen die de hele ontwikkelingsketen willen veranderen.

Biotopia toont drie productielijnen met ‘levende’ materiaal-studies en resultaten, die klaar zijn voor gebruik: mycelium schimmels, zeewier, algendraden en bacteriën die textiel kleuren. Dit roept op tot engagement: de materialen en producten zijn immers in leven en hebben voortdurend zorg, toewijding en aandacht nodig. Want een product dat is “geteeld” door levende processen zal in zijn natuurlijke staat, een cyclisch proces van ontbinding, dood en mutatie ondergaan. Zo wordt de ontwerper eigenlijk weer boer.

Hetty Berens, Guus Beumer, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Maurizio Montalti, Suzanne Mulder, Marina Otero Verzier, Mark Wigley
Frank Bruggeman, Overtreders-W, Andres Jacques
Boy Vereecken, Bardhi Haliti