Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Power to the Wild

Van onkruid naar wereldverbeteraars

Op het Dek creeërde ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W een bos met onkruid, waar onder leiding van De Onkruidenier onkruid letterlijk uit het verdomhoekje van het plantenrijk gehaald. Deze planten worden vaak gezien als lelijk, onpraktisch of irritant. Maar ze hebben ook een verzorgende, voedende en nuttige kant. De hoogste tijd om deze ongewenste planten van een andere, zelfs wereldverbeterende, kant te laten zien. Aan de hand van dertig verschillende kenmerken van planten wordt een ontwerp bedacht om deze planten niet te verdelgen, maar juist te verspreiden ten behoeve van de omgeving.

Familie-expeditie voor ontdekkingsreizigers

Kinderen ontdekken brutale natuur in en rondom Het Nieuwe Instituut. Een zachte plattegrond leidt ze door het landschap van Mars, naar opstandige tuinen en menselijke insecten. Zij werken samen verder aan de landkaart en ontwerpen een eigen wereld waarin alles mogelijk is.

Thursday Night Workshops

Makers en ontwerpers uit de wereld van architectuur, design en digitale cultuur delen in speciale workshops hun technieken, experimenten en vraagstukken met een link naar het programma Dissident Gardens of Thursday Night Live!

Thursday Night Workshops vinden tweewekelijks plaats op donderdagen van 19.30 – 21.30 uur. Details zijn te vinden in de agenda. Workshops zijn gepland onder begeleiding van o.a. ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W, mediakunstenaar Shailoh PhillipsDe Onkruidenier en beeldend kunstenaar Samantha Thole.

Programma voor scholen

In Ontwerp mee aan de toekomst! wordt ingezet op ontwerpend leren en op de 21ste eeuwse vaardigheden creativiteit, kritisch en probleemoplossend denken en samenwerken. Tot 23 september 2018 staat Het Nieuwe Instituut met Dissident Gardens in het teken van de nieuwe verhouding tussen natuur en cultuur. In deze editie van Ontwerp mee aan de toekomst creeëren leerlingen ontwerpoplossingen die de wereld om hun heen duurzaam leefbaar houden. Wonen en eten verbouwen op Aarde of Mars? Welke duurzame toekomst staan leerlingen voor ogen?

Hetty Berens, Guus Beumer, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Maurizio Montalti, Suzanne Mulder, Marina Otero Verzier, Mark Wigley
Frank Bruggeman, Overtreders-W, Andres Jacques
Boy Vereecken, Bardhi Haliti