Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De tuin wordt vandaag de dag, afhankelijk van de schaal, opgevat als een verlengde van het huiselijk interieur. Een buitenkamer inclusief de daarvoor vereiste meubels, of een toeristische attractie met de tuinen van Paleis ‘t Loo als hoogtepunt. Tijdens de tentoonstellingsreeks Dissident Gardens wordt de tuin echter opgevat als lens waardoor er naar het ontwerp van de wereld als geheel wordt gekeken. Elke aflevering van de zogenoemde Garden Broadcasts volgt een verrassend traject dat bijvoorbeeld leidt van een historisch artefact uit de Nederlandse Gouden Eeuw – een bloem, specerij, gebouw of wetenschappelijke ontdekking – naar een eigentijds object waarvan de complexiteit en politieke realiteit van vandaag wordt besproken. 

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de huidige wereldhandel, migratie, postkoloniale ontwikkeling, het groeiende toezicht en genetische manipulatie, op basis van de jongste inzichten uit onder meer Nederland, Indonesië, Suriname, Turkije en Zuid-Afrika. In de Garden Broadcasts worden interviews, performances, veldopnames en muziekselecties met elkaar verweven om de veelzijdige geschiedenis van de tuin voor een divers publiek te openen. In samenwerking met het online radiostation Ja Ja Ja Nee Nee Nee wordt het programma tijdens Thursday Night Live! in de tentoonstelling zelf voor publiek opgenomen en is het vervolgens online te beluisteren.

Programma

Speculatieve waarde: van tulpen tot bitcoins

05-04-2018

De eerste aflevering van de live radioshow, met Christel Schollaardt, Mario Minale, Livaneli Yildiran en Alexandre Humbert, gaat over het ontstaan van financiële bubbels en de schommelingen van de waarde van objecten, van tulpen tot bitcoins. Onderzocht wordt de manier waarop Nederlands ontwerp materiële waarde heeft vervangen door conceptuele waarde; daardoor is de markt voor design getransformeerd tot een arena van speelse speculatie over de betekenis en distributie van objecten.

Tussenstops: Van Kaap de Goede Hoop tot eeuwig asiel

17-05-2018

Deel twee van de live radiouitzending Garden Broadcasts kijkt hoe buitenlandse plantensoorten en mensen zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden of culturen. Met als gasten Esther Helena Arens, Kiza Magendane, Zuri Camille de Souza en Johanna Seelemann. Aan het einde van de 17e eeuw had de Verenigde Oost-Indische Compagnie een systeem ontwikkeld waarbij de hortus in Kaap de Goede Hoop werd gebruikt als geografische en klimatologische tussenstop bij het overbrengen van tropische plantensoorten uit de koloniën naar Nederland. Deze aflevering van Garden Broadcasts bespreekt de tussenstop als cruciaal punt, niet alleen in de migratie van planten, maar ook in die van objecten en mensen. Hoewel tussenstops zijn ontworpen om hiërarchieën van macht en controle op te leggen, genereren ze ook nieuwe en onvoorziene culturen en ecosystemen, wanneer instincten voor overleving en aanpassing zich verstaan met onderbroken narratieven, eindeloze bureaucratieën en grenzen die zowel poreus als ondoordringbaar zijn.

Nachtelijke bloei, vroege verwezenlijking

21-06-2018

Tijdens de langste dag van het jaar biedt aflevering 3 van de Garden Broadcast-serie een tweedelige verkenning van de Nederlandse koloniale tuin en zijn hedendaagse ontwikkelingen. Het programma bestaat uit twee delen: de eerste helft, onderzoekt de verbeeldingskracht van schrijvers en ontdekkingsreizigers uit de Verlichting over de onbekende en toch verleidelijke gebieden die ze van plan waren te veroveren en te exploiteren voor hun tropische klimaat en vruchtbare grond. De tweede helft nodigt hedendaagse kunstenaars en curatoren uit die geluid gebruiken om het verhaal te herschrijven van gebieden die voorheen door de Verenigde Oostindische Compagnie werden gekoloniseerd. Met projecten als Heterotropics en Natural Capital wordt geluid, digitale technologie, archiefonderzoek en artistiek veldwerk in confrontatie gebracht met de geïdealiseerde tuin en de bitterzoete, maar dynamische werkelijkheid van het hedendaagse postkoloniale landschap.

Het onrustige land: landschappen van Geweld, Verlangen en Plezier

12-07-2018

Aflevering 4 van Garden Broadcasts richt zich op het landschap van Suriname als een archief van ruimtelijk en architectonisch koloniaal erfgoed. Georganiseerd door Sara Frikech en Daphne Bakker, research fellows van Het Nieuwe Instituut, maakt deze avond gebruik van het format van een proeverij om bijdragen vanuit diverse expertisegebieden bijeen te brengen, van etnobotanie tot literatuur en filosofie. Iedere gang van het diner roept een thema op uit het fellowship-project, waarbij het landschap van Suriname in het bijzonder en van het Caraïbisch gebied in het algemeen wordt bekeken door de lens van geweld, verlangen en plezier. Bij ontstentenis van een toereikende aanwezigheid van materiaal in de archieven van Nederlandse geschiedkundige instellingen, zullen andere vormen van kennis – van het persoonlijke narratief van de autodidact tot de creatieve interpretatie van de kok – worden ingezet als manieren om het “onrustige” land te begrijpen.

De levensfixatie: van aromaten tot ayahuasca

13-09-2018

Aflevering 5 van Garden Broadcasts houdt zich bezig met de relatie tussen botanie, onderzoek en de tweeledige aard van behoud en onsterfelijkheid. De ontdekking van nieuwe plantensoorten en andere natuurlijke substanties in de 17de eeuw leidde tot een periode van intensieve medische nieuwsgierigheid en vooruitgang, evenals tot een ethische heroriëntatie op het gebied van het modificeren van het menselijk lichaam en het interveniëren in mensenlevens. Vandaag de dag, nu de medische vooruitgang de mogelijkheden voor anatomische observaties en het voorkomen van ziekten enorm heeft verbeterd, is er ook een tegenbeweging op gang gekomen die de mainstreamgeneeskunde en genetische modificatie afwijst, ten gunste van op planten gebaseerde substanties die als natuurlijker worden beschouwd, van biologisch voedsel tot spirituele therapie. De tuin wordt op die manier gezien als een plek voor speelse experimenten bij het bepalen van wat het betekent om mens te zijn.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hetty Berens, Guus Beumer, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Maurizio Montalti, Suzanne Mulder, Marina Otero Verzier, Mark Wigley
Frank Bruggeman, Overtreders-W, Andres Jacques
Boy Vereecken, Bardhi Haliti