Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als er een Silicon Valley-van-de-bloemen bestaat, dan is het wel Nederland. De hedendaagse bloementeeltsector is een zeer kennisintensieve bedrijfstak. Dankzij de innovatiekracht van bloementelers en hun nauwe samenwerking met kennisorganisaties en technologiebedrijven is Nederland al decennialang de grootste bloemenexporteur ter wereld. Waar de nadruk vanouds ligt op het veredelen van bepaalde snijbloemen en het voortdurend telen van nieuwe spectaculaire variëteiten, heeft de sector de afgelopen vijftien jaar ook veel geïnvesteerd in verduurzaming van het productieproces en verlaging van de milieubelasting.

Beeldend kunstenaar en ontwerper Frank Bruggeman onderzoekt 30 weken lang de nieuwste producten uit de Nederlandse bloementeeltsector. Elke week staat er een andere sierbloem centraal, waarvan de meeste jaarrond onder glas worden geteeld. De plantaardige setting waar deze sierbloemen in worden geplaatst, weerspiegelt juist wel het seizoen en wil tevens ruimte bieden aan verval en vergankelijkheid, processen die in het traditionele pronk-bloemstuk zorgvuldig buiten beeld blijven.

Met bijdrage van Mooiwatbloemendoen.nl

Hetty Berens, Guus Beumer, Marten Kuijpers, Klaas Kuitenbrouwer, Maurizio Montalti, Suzanne Mulder, Marina Otero Verzier, Mark Wigley
Frank Bruggeman, Overtreders-W, Andres Jacques
Boy Vereecken, Bardhi Haliti